Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 09.01.2011.
05:45
Z. Marjanović - Vesti A
Pre četiri meseca preminula je Slavka Jola Favrat, koja je po amanetu bila čuvar sećanja na Švajcarca Arčibalda Rajsa, čuvenog humanistu i po mnogo čemu većeg Srbina od mnogih Srba, koji se u Prvom svetskom ratu otvoreno stavio na stanu Srba i zahvaljujući kome je svet saznao istinu o stradanjima srpskog naroda.
Nedelja 09.01.2011.08:48
E to su pravi Srbi.Nadam se da ce biti jos mnogo ovakvih ljudi kao sto je to bio Rajs i porodica Favrat.Nek im je vjecna slava i cast.
Nedelja 09.01.2011.09:29
Иронија живота се поиграла са нама Србима…Арчибалд Рајс…пореклом Немац, а држављанин Швајцарске… био је већи Србин по срцу и души него многи „елитни“ Срби по крви!? Рајс је тестаментно завештао своје срце да почива на Кајмакчалану..да буде са својим друговима, борцима, због којих нас је и заволео! Рајс, као наш највећи пријатељ, Европљанин, у својој књизи „Чујте Срби“ причао је више о нашим лошим особинама, као прави искрени пријатељ, а веома је мало истицао наше добре особине.
Nedelja 09.01.2011.09:33
Рајс је био богат човек, угледан стручњак, велика је каријера била пред њим..По образовању је био хемичар, а по професији криминолог.Све је то Рајс оставио за собом, жртвовао могућност сјајне каријере и удобног монденског живота због нас Срба, а није морао…Међутим, заволео је нас и нашу одушевљену ослободилачку борбу са далеко надмоћним непријатељем.. дух је надвладао материју…! Рајсова књига је дуго скривана од очију јавности…све до пре неколико година! Рајс је до танчина разоткрио сву поквареност и неморалност тадашњих Српских политичара и „интелигенције“, али,… то је један континуитет… ови данашњи су превазишли своје „учитеље“ у свему…!
Nedelja 09.01.2011.09:36
У ствари,… они (политичари) жртвују цео један народ,свој народ, у псећој послушности према својим моћним Неолибераним менторима, знајући да ће и они да добију своју „коску“ у невиђеном пљачкању привреде Србије кроз „Приватизацију“ и све су то легализовали.. и „све је по закону“… „подела плена“ је њихов „консензус…“ Имају и еуфемизме, да се власи не досете…“структурна трансформација“…“транзиција“…“Евро-атланске интеграције“…“Болоњске декларације…“
Nedelja 09.01.2011.09:41
Ево једног одломка из његове кнјиге "ЧУХТЕ СРБИ". Био сам с вама када сте били у невољи. Делио сам с вама патње и да бих то могао, жртвовао сам сјајан живот и веома лепу каријеру која је много обећавала. Заволео сам вас, јер сам на делу видео ваше људе из народа у биткама и пресудним тренуцима, када се препознаје истински карактер неке нације. Видео сам вам, међутим, и мане, мане које су се ужасно исказале после рата. Неке ваше мане ће, ако их не отклоните, бити погубне по вашу нацију. Не бих вам био пријатељ ако не бих повикао "чувајте се" и ако вам не бих, уз врлине, које су истинске и лепе, указао, као у огледалу, на ваше лоше стране. Ваша нација је имала веома лепу прошлост, после
Nedelja 09.01.2011.09:46
које су уследили дуги несрећни векови. Пошто сте основали велико царство, које је, судећи по ономе што је од њега остало, много обећавало и у своје доба било напредно попут западних царевина и краљевина, пали сте под превласт Турака, затим и у њихово ропство. Ипак, упркос свим тим невољама, веома је мало ваших вољених покушало да избегне тај грозни положај прихватањем муслиманске вере. Велика већина ваших предака је, и поред дуготрајних патњи, остала одана старој вери и није хтела да повије врат пред окрутним туђином. Народ вам је храбар и његова храброст често сеже до јунаштва. Могу то с правом да кажем, јер сам гледао ваше војнике, а они су били ништа друго до сам народ, у скоро свим б
Nedelja 09.01.2011.09:47
биткама Великог ослободилачког рата. Народ вам је родољубив. Не знам ни за један народ у којем легендарни национални јунаци толико живе у народној души као код вас.
Nedelja 09.01.2011.14:56
Jako mi je drago sto je otvorena ova tema.Rajs je bio veliki covek,koji je sa nasim narodom pretrpeo sve strahote 1. svetskog rata.A nazalost znamo kako su se nasi politicari kasnije odnosili prema njemu. Moje misljenje o njegovoj knjizi (ili kako je on to nazvao "svojim testamentom"):Da je svaki Srbin procita bilo bi mu mnogo jasnije zasto nam se desava sve ovo sto nam se desava i u mnogo me bi mu se sigurno promenilo misljenje.Jer ko bi nas mogao bolje opisati i ukazati nam nase vrline ili mane,bez trunke pristrasnosti,od jednog stranog posmatraca (ali potpuno ravnopravnog,jer je ziveo sa ovim narodom i delio njegove muke kao svoje),
Nedelja 09.01.2011.14:57
koji potice iz drzave koja je u totalnoj suprotnosti Srbiji.Ali bez obizira sto potice iz zemlje ekonomskog blagostanja Rajs je uspeo da shvati i uvidi sve mane i vrline srpskog naroda.
Nedelja 09.01.2011.18:22
Rajsova knjiga "Cujte Srbi" nije obimna i predpostavljam da je lako dostupna u knjizarama pa je najtoplije preporucujem svakom da je cita jednom u 3 meseca. To stivo je odavno moralo da bude uvrsteno u skolsku lektiru. To je knjiga koja je susta istina i kada je citate imate osecaj kao da je pisana u ovo nase vreme. Knjiga je prosto savrsena i svako mora da je procita. To je prosto elementrana kultura.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)